Svijet

Dosad najneizvjesniji izbori u SAD: Klinton ili Tramp?

Dosad najneizvjesniji izbori u SAD: Klinton ili Tramp?
Dosad najneizvjesniji izbori u SAD: Klinton ili Tramp?

VAŠINGTON - Izbori u SAD su definitivno događaj u koji su danas uprte oči cijelog svijeta.

Vjerovatno najprljavija izborna kampanja ako ne istoriji, onda bar u istoriji Sjedinjenih Američkih Država se primakla tački usijanja. Odnosno, kao što je Donald Tramp na svom Twitter nalogu objavio: U utorak je Dan D.

Po prvi put imamo potpuno novi način reklamiranja i samopromocije. Dva kandidata oko kojih se lome koplja se koriste svim "prednostima i manama modernog doba", socijelne mreže, podmetanje skandala, izvlačenje arhivskih snimaka, oživljavanje negativnih priča...

Sve to je danas manje bitno. Na izbore su izašli milioni Amerikanaca i oni odlučuju o svojoj sudbini. Pokazuju da, i da li, jedan glas zaista može promijeniti sve.

Mediji i dalje nastavljaju hajku, svaki na različitu stranu. Jedni objavljuju kako je Tramp izviždan na glasačkom mjestu, drugi isto govore za Klintonovu. Ono što je zaista bitno, da sve prolazi bez većih problema, se zapostavlja.

Hilari Klinton i njen suprug Bil su danas glasali u mjestu Čapakva u Njujorku oko 14 časova po našem vremenu. Nakon što je glasala, predstavnica demokrata je izjavila "Znam koliko ovo nosi odgovornosti i koliko se ljudi nada ishodu ovih izbora, šta oni znače za našu zemlju i daću sve od sebe ako budem imala dovoljno sreće da pobijedim."

Tri sata kasnije, na Menhetnu je glasao i Tramp, koji je na pitanje o njegovim trenutnim saznanjima vezano za rezultate izbora samo kratko odgovorio sa "Sve je OK."

Da građani jedne od najvećih svjetskih sila shvataju ove izbore ozbiljno, svjedoče snimci i fotografije kolona ispred glasačkih mjesta koje su duge i nekoliko blokova:
 

Glasači su se na izborima u Americi žalil na preduge redove, pokvarenu opremu, a prijavljeno je i nekoliko slučajeva maltretiranja.
Organizacije za zaštitu građanskih prava saopštile su da su dobile nekoliko prijava o zastrašivanju na glasačkim mjestima u državama Pensilvanija i Florida tokom glasanja za predsjedničke kandidate Republikanske i Demokratske stranke Donalda Trampa i Hilari Klinton.

Izvori iz Demokratske stranke navode da nisu nailazili na sistemske probleme koji nisu neuobičajeni tokom izbora.

Tramp je tužio glasački registrar u oblasti Klark u državi Nevada jer je glasačko mjesto u Las Vegasu prošle sedmice ostalo otvoreno i nakon vremena predviđenog za zatvaranje kako bi ušli svi koji su došli na glasanje.

Nevada je jedna od nekoliko država u kojoj je glasanje održano ranije. 

Sud odbacio prijavu

Sud u američkoj državi Nevadi danas je odbacio prijavu koju je nešto ranije podnio republikanski predsednički kandidat Donald Tramp žaleći se da su biračka mjesta u jednom okrugu bila duže otvorena.

Tramp je, naime, prijavio izbornu komisiju okruga Klark u Nevadi, jer su tamo biračka mjesta bila otvorena dva sata duže.

Na tom biralištu u Las Vegasu, glasačima koji su stajali u redu u trenutku zatvaranja birališta dozvoljeno je da ipak daju svoj glas, prenosi Rojters.

Tramp i demokratski kandidat Hilari Klinton vode tijesnu trku za pobedu u Nevadi, koja je jedna od država koje dozvoljavaju rano glasanje, a Las Vegas se smatra kao baza podrške za Klintonovu, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije