Svijet

Erdoan razgovarao s Putinom o Nagorno-Karabahu

Erdoan razgovarao s Putinom o Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | Erdoan razgovarao s Putinom o Nagorno-Karabahu

ANKARA - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan obavio je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg je bilo govora o Nagorno-Karabahu i Siriji.

U saopštenju iz Kancelarije za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom razgovora bilo riječi o potpisivanju sporazuma o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu.

Erdoan je tom prilikom rekao da je sinoć napravljen pravi korak na putu ka trajnom rješenju pitanja Nagorno-Karabaha.

Ističući da ovu važnu priliku, za koju su značajan doprinos dale Turska i Rusija, ne bi trebalo propustiti, odnosno da bi je trebalo iskoristiti za pravedan i trajan mir i stabilnost u regiji, Erdoan je kazao kako je u ovom momentu najvažnije pitanje jermenskog poštivanja prekida vatre i obaveza zabilježenih u zajedničkoj izjavi.

Erdoan je naveo kako će Turska zajedno s Rusijom učestvovati u aktivnostima promatranja i praćenja prekida vatre na teritoriji Nagorno-Karabaha, a u okviru Zajedničkog centra čiji će lokalitet odrediti Azerbejdžan. U tom smislu, dodao je Erdoan, važnu odgovonost ima i ruska strana.

Naglasio je također, važnost otvaranja koridora između Azerbejdžana i Nakhčivana i povratka kući Azerbejdžanaca koji su morali napustiti Karabah zbog armenske okupacije.

Erdoan je podvukao kako je slučaj Nagorno-Karabaha potvrdio važnost saradnje Turske i Rusije u rješavanju regionalnih sukoba i kriza te da isti duh saradnje treba provoditi i za sirijsku krizu, odnosno da bi se mogao uspostaviti sličan mehanizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije