Svijet

FAO traži 350 miliona dolara da spriječi glad

FAO traži 350 miliona dolara da spriječi glad
Foto: Pixabay | FAO traži 350 miliona dolara da spriječi glad

RIM - Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) traži 350 miliona dolara kako bi povećala aktivnosti u borbi protiv gladi i poboljšala životne uslove zbog prehrambene krize koja bi mogla nastati kao posljedica pandemije.

Iako puni i dugoročni uticaj pandemije na obezbjeđivanje hrane tek treba da se vidi, već sada ima pokazatelja da se u zemljama koje su pogođene glađu ljudi sve teže bore za pristup hrani zbog toga što padaju prihodi, a cijene hrane rastu, navodi se u saopštenju FAO.

Ako poljoprivrednici nemaju pristup svojim poljima ili nemaju sredstva ili pristup kupovini sjemena i drugih potrepština za sadnju ili za kupovinu hrane za životinje, sezona sadnje će biti propuštena, uzgajanje će značajno opasti i životinje će uginuti.

To, kako se navodi u saopštenju, znači da će i manje hrane biti dostupno i u ruralnim i u urbanim sredinama.

"Ne možemo čekati da završimo bavljenje uticajem na zdravlje pa da se okrenemo bezbjednosti hrane. Ako sada ne počnemo da sakupljamo pomoć za sredstva za život, suočićemo se s višestrukim nestašicama hrane i mnogostruko većim računom", upozorio je generalni direktor FAO Ku Dongju danas na brifingu o revidiranom humanitarnom odgovoru agencije UN na COVID-19.

Novi zahtjev za finansiranje FAO u iznosu od 350 miliona dolara je oko tri puta veći nego krajem marta, jer socioekonomski uticaji COVID-19 postaju sve očigledniji. Humanitarni odgovor FAO na COVID-19 dio je Globalnog plana za humanitarni odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije