Svijet

Fauči u raspravi sa senatorom: Nikad nisam lagao u Kongresu

Fauči u raspravi sa senatorom: Nikad nisam lagao u Kongresu
Foto: Tanjug/AP | Fauči u raspravi sa senatorom: Nikad nisam lagao u Kongresu

VAŠINGTON - Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči izjavio je da je delta soj virusa korona uzrokovao više od 80 procenata novoobolelih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

"Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti", rekao je tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa Fauči, koji je jedan od članova tima Bijele kuće za pandemiju.

Pretres je obilježila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbjeđuje novac za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu, koji je bio epicentar na početku globale pandemije.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem tokom pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo imati ulogu u razvoju virusa korona u vuhanskoj laboratoriji, prenosi Glas Amerike.

"Ako bude uhvaćen u laži u Kongresu, po američkom krivičnom zakonu preti mu zatvorska kazna od pet godina", rekao je Pol.

Fauči, koji je u prethodnim raspravama uglavnom bio smiren ovoga puta mu je oštrije uzvratio.

"Senatore Pol, nikada nisam lagao u Kongresu. Ne znate šta govorite", odgovorio je Fauči u debati koju su obilježili povišeni tonovi i gestikilacija rukama.

Porijeklo virusa korona postala je tema žustrog partijskog sukobljavanja u Sjedinjenim Državama.

Republikanci su podsticali sprovođenje istraživanja o tome da li je razvijen u laboratoriji kineskom gradu Vuhanu.

Američki predsjednik Džo Bajden zatražio je od saradnika da istraže poreklo virusa i da ga u roku od tri mjeseca obavijeste o rezultatima.

Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slijepih miševa i da je preko njih dospio do ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije