Svijet

Građani EU vjeruju u efikasnost vakcina protiv kovida

Građani EU vjeruju u efikasnost vakcina protiv kovida
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Građani EU vjeruju u efikasnost vakcina protiv kovida

BRISEL - Posljednje istraživanje Evrobarometra, sprovedeno u februaru 2022. godine, pokazuje da građani EU 27 uglavnom imaju pozitivan stav kada je riječ o vakcinama i kampanjama vakcinacije protiv kovid-19 u EU.

Velika većina ispitanika (77%) vjeruje da "ukupno gledano, koristi od vakcina nadmašuju sve moguće rizike", njih 74% smatra da su vakcine odobrene u EU "bezbedne", a 71% misli da su vakcine jedini način za okončanje pandemije.

Istovremeno, 55% ispitanih i dalje strahuje da vakcine imaju "dugoročne efekte koje još ne znamo", 44% Evropljana kaže da bi željelo više informacija o efikasnosti vakcina, a 42% želi više informacija o načinu na koji su one razvijene, testirane i odobrene.

Zdravstveni radnici, ljekari, medicinske sestre i farmaceuti ostaju izvor informacija od najvećeg povjerenja za građanje EU (62%), a slijede nacionalne zdravstvene vlasti (49%).

U 16 država članica, najmanje tri četvrtine ispitanika pripada grupi koja podržava vakcinaciju (od 75% u Luksemburgu do 91% u Portugalu).

Ispitanici koji oklijevaju sa vakcinacijom čine malu grupu u većini zemalja, a najviše ih ima u Letoniji (16%), Bugarskoj (14%) i Estoniji (12%).

Grupa koja se protivi vakcinaciji protiv Kovid-19 najveća je u Bugarskoj (29%), zatim u Slovačkoj (24%) i Sloveniji (21%), navodi Evrobarometar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije