Svijet

Pratite nas na Google news

Grčka pojačava mjere nakon alarmantnog rasta broja zaraženih

Grčka pojačava mjere nakon alarmantnog rasta broja zaraženih
Foto: Tanjug/AP | Grčka pojačava mjere nakon alarmantnog rasta broja zaraženih
Tanjug

ATINA - Grčka je danas najavila da će pojačati mjere kako bi infekcije bile pod kontrolom nakon alarmantnog povećanja broja novih slučajeva.

Među tim mjerama je skraćenje vremenskog okvira u kojem će putnici morati da ispune obrasce za lociranje putnika (PLF) prije ulaska u zemlju, prenio je Gardijan.

Obraćajući se novinarima, portparol vlade Stelios Pecas rekao je da će obrazac morati da se preda 24 sata prije ulaska u zemlju, a ne 48 sati kao ranije.

Novi vremenski okvir usmjeren je na poboljšanje validnosti i svježine podataka koji se navode na obrascima.

Nagli skok slučajeva virusa korona koji su "uvezeni" dolaskom putnika u zemlju i nepoznate provenijencije u zemlji alarmirao je vlasti, koje su do sada bile hvaljene za uspješno rješavanje pandemije.

Do sada u Grčkoj su registrovana 3.803 slučaja virusa korona i 193 smrtna slučaja.

Međutim, od ublažavanja ograničenja kretanja početkom maja i ponovnog otvaranja granica 1. jula, stopa zaraze znatno se povećala, a neki stručnjaci izražavaju bojazan da bi se zemlja mogla naći usred "drugog talasa".

Pecas je rekao i da Vlada razmatra zabranu vjerskih festivala kojima prisustvuju stotine ljudi u selima i na ostrvima širom zemlje do kraja jula, intenziviranje testiranje na kopnenim granicama i proširenje testiranja na sezonske radnike iz susjednih zemalja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije