Svijet

Pratite nas na Google news

Hiljade Jermena na ulicama, sukobi s policijom

Hiljade Jermena na ulicama, sukobi s policijom
Foto: Tanjug/AP | Hiljade Jermena na ulicama, sukobi s policijom
N.N.

Pripadnici policije privode sve građane koji su u srijedu došli na Trg slobode u centru Jerevana, gdje pristalice opozicije održavaju skup protiv odluke jermenskog premijera Nikola Pašinjana da prihvati uslove trilateralne izjave o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. Učesnici protesta zahtijevaju ostavku Pašinjana zbog potpisivanja sporazuma o Karabahu.

Policija objašnjava svoje postupke činjenicom da je održavanje masovnih okupljanja zabranjeno u uslovima ratnog stanja koje je na snazi u zemlji.

Na mitingu u blizini zgrade opere u centru Jerevana okupilo se više od hiljadu ljudi. Povremeno dolazi do sukoba demonstranata i policije.

Okupljeni smatraju da je potpisivanje sporazuma o prekidu vatre u Karabahu s teritorijalnim ustupcima bila izdaja. Oni povremeno uzvikuju: "Nikol - izdajnik!"

"Ako ne protjeramo Nikola, to će značiti da naš narod nema dostojanstvo", izjavio je na skupu bivši premijer Jermenije Vazgen Manukjan.

Predstavnik stranke Dašnakctjun najavio je stvaranje komiteta nacionalnog spasa kako bi se izašlo iz trenutne situacije, ali nije iznio detalje.

Skup je trebalo da počne u 13 časova po lokalnom vremenu, ali je na trgu nekoliko sati ranije već bio postavljen kordon policije koji sprečava aktiviste da dođu na Trg slobode. One koji su već uspjeli da prođu kordon, policija pritvara.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsjednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji, piše Sputnjik.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije