Svijet

Pratite nas na Google news

Irska uvodi najstrože mjere u Evropi

Irska uvodi najstrože mjere u Evropi
Foto: Pixabay/Ilustracija | Irska uvodi najstrože mjere u Evropi
Agencije

DABLIN - Irski premijer Majkl Martin potvrdio je u ponedjeljak povratak te zemlje u najviši nivo restrikcija u borbi protiv korona virusa, koje će trajati šest sedmica.

Nivo ograničenja u vezi s Kovidom-19 podiže se na najviši nivo (5), potvrdio je Martin.

Mjere koje stupaju na snagu u srijede u ponoć, među najstrožima su u Evropi, a obuhvatiće zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihova doma, a restorani i pabovi moći će imati samo dostavu.

Škole će ostati otvorene, a nastaviće se i građevinarski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za neophodne radnike.

"U nastojanju da suzbijemo virus, uveli smo ono što je vjerovatno najstroži evropski režim", rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dvije sedmice nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih funkcionera da se pređe na nivo 5, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

"Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim sedmicama sada prejaki", rekao je Martin.

Iako su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze poput Belgije, Nizozemske i Francuske zatvorile barove, restorane i uvele policijski sat u noćnim satima, nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.

Teže pogođena Sjeverna Irska prošle sedmice zatvorila škole na dva, a restorane na četiri sedmice, iako je većina trgovina i dalje otvorena. U Velsu su građani pozvani da ostanu dvije nedjelje kod kuće.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 evropskom državom koje prati Ebropski centar za kontrolu bolesti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije