Svijet

Pratite nas na Google news

Istraživanje: Liječenje oboljelih krvnom plazmom nema rezultate

Istraživanje: Liječenje oboljelih krvnom plazmom nema rezultate
Foto: Tanjug/AP | Istraživanje: Liječenje oboljelih krvnom plazmom nema rezultate
Tanjug

LONDON - Korišćenje krvne plazme oporavljenih od virusa korona za liječenje obolelih je od male koristi, pokazalo je najnovije kliničko istraživanje obavljeno u Indiji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu BMJ i pokazali su da liječenje krvnom plazmom nije smanjilo niti spriječilo smrtnost od korona virusa, prenosi Rojters.

Istraživanje je obavljeno na osnovu proučavanja 464 hospitalizovanih pacijenata od kovida-19 i pokazalo se da liječenje krvnom plazmom veoma malo utiče na suzbijanje virusa.

Ispitivanje se vršilo tako što su zaraženi pacijenti podijeljeni u dvije grupe - jedna je primala dvije transfuzije rekonvalescentne plazme, u razmaku od 24 sata, uz najbolju standardnu negu, a druga grupa samo najbolju standardnu negu.

Poslije sedam dana kod pacijenata liječenih plazmom poboljšali su se neki simptomi poput disanja i zamora, ali broj smrtnih slučajeva nije se smanjio.

Sajmon Klark, stručnjak za celilarnu mikrobiologiju na univerzitetu Riding rekao je da krvna plazma nema kliničku korist.

Virolog sa istog Univerziteta Jan Džons smatra da plazma ima efekta ako se da nekome ubrzo nakon što oboli od virusa, kao i da će se istraživanje uticaja plazme nastaviti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije