Svijet

Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone

Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone
Foto: Tanjug/AP | Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone

RIM - Pacijenti koji su ozdravili od virusa COVID-19 nastavljaju sedmicama, a neki mjesecima, i nakon što su ozdravili da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali cijeli dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Istraživanje su uradili ljekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu virusa korona.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od postkovid simptoma, najviše pretjerani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke problem, a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme s apetitom i smanjenje mišićne mase.

"COVID-19 je nova bolest i mi zasad znamo simptome, ali se malo zna o posljedicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne posljedice na pluća, jetru, oči i srce.

Ljekari preporučuju da pacijenti koji su se liječili u odjeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgnuti oksigenizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije