Svijet

Pratite nas na Google news

Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone

Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone
Foto: Tanjug/AP | Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone
Tanjug

RIM - Pacijenti koji su ozdravili od virusa COVID-19 nastavljaju sedmicama, a neki mjesecima, i nakon što su ozdravili da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali cijeli dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Istraživanje su uradili ljekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu virusa korona.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od postkovid simptoma, najviše pretjerani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke problem, a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme s apetitom i smanjenje mišićne mase.

"COVID-19 je nova bolest i mi zasad znamo simptome, ali se malo zna o posljedicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne posljedice na pluća, jetru, oči i srce.

Ljekari preporučuju da pacijenti koji su se liječili u odjeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgnuti oksigenizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije