Svijet

Italija: Pandemija, vrijeme bijesa i frustracije

Italija: Pandemija, vrijeme bijesa i frustracije
Foto: Tanjug/AP | Italija: Pandemija, vrijeme bijesa i frustracije

RIM - Nastavlja se rast zaraženih virusom COVID-19 u Italiji, u jednom danu zabilježna je 21.000 novih slučajeva, a Vlada je donijela nove oštrije mjere, koje će biti na snazi do 24. novembra, koje su izazvale bijes i frustraciju dijela javnosti.

Novim mjerama je redukovano praktično sve ono što čini društveni život, kulturu, sport i obrazovanje.

"Ovo je posljednji pokušaj da se izbjegne totalno zatvaranje. Ukoliko se novim mjerama u roku od 15 dana širenje virusa korona ne zaustavi, Vlada će morati uvesti karantin", tvrdi u razgovoru za agenciju Ansa predsjednik ljekarske komore Filipo Aneli.

Novim pooštravanjem mjera nezadovoljni su svi, ali kako je na konferenciji za medije rekao premijer Ðuzepe Konte najnoviji epidemiološki podaci upućuju da nema drugog rješenja.

"Zatvoriti škole, pozorišta i bioskope, mjesta koja su sasvim pod kontrolom je divljački i demagoški potez. To je najgori poraz Vlade i ide u korist onih koji žele državu neznalica i sluga", napisala je na svom Twitter nalogu poznata novinarka i direktor lista "Unita" Končita de Gregori.

Čuveni dirigent Rikardo Muti uputio je pismo premijeru Konteu u kojem, između ostalog, tvrdi da je odluka da se zatvore pozorišta i koncertne dvorane veoma loša i da može zadati smrtni udarac cijeloj jednoj kategoriji.

Protestuju i vlasnici barova i restorana koji, prema novoj odluci, moraju zatvoriti u 18 sati.

Premijer Konte primio je jedan dio njih, koji su demonstrirali pred zgradom Vlade.

Konte je rekao da je pandemija vrijeme koje izaziva bijes i frustraciju, ali da je parcijalno zatvaranje sada neophodno da bi se Italija sačuvala i građani bili slobodni za Božić.

U Vladi su svjesni rizika koje nose nove mjere, prije svega mogućnosti da dalja ograničenja mogu proizvesti socijalne nerede i proteste kao one u prošli petak u Napulju, koji su se pretvorilio u gradsku gerilu i sukob demonstranata i policije.

Premijer je zato najavio da Vlada već planira da početkom novembra distribuira pomoć za 350.000 firmi koje nove mjere najviše pogađaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije