Svijet

Jermeni objavili novi snimak, tvrde da su uništili vojne objekte

Jermeni objavili novi snimak, tvrde da su uništili vojne objekte
Foto: Screenshot / Youtube | Jermeni objavili novi snimak, tvrde da su uništili vojne objekte

Armija odbrane Nagorno-Karabaha objavila je video-snimak napada na vojne objekte na teritoriji Azerbejdžana.

Kako je navedeno, karabaška vojska je izazvala nekoliko snažnih eksplozija u Azerbejdžanu, prenosi "Sputnjik".

Prethodno je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo da su sa teritorije Jermenije u pravcu rejona Gabale na sjeveru zemlje lansirane balističke rakete. Jerevan je demantovao tu tvrdnju.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prijestonicu pozvao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmjene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tijela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije