Svijet

Jermenija objavila snimak obaranja azerbejdžanskog Suhoja

Jermenija objavila snimak obaranja azerbejdžanskog Suhoja
Foto: Screenshot / Youtube | Jermenija objavila snimak obaranja azerbejdžanskog Suhoja

Borbe između Jermenije i Azerbejdžana ne prestaju, a danas su snage Nagorno-Karabaha objavile snimak na kom se navodno vidi kako ruše azerbejdžanski Suhoj-25.

"Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo duž čitave linije dodira koristi jurišne avione Su-25 pod okriljem turskih F-16", tvrdi portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušana Stepanijan i dodala da su snage protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha uništile azerbejdžanski Su-25, prenosi "Telegraf.rs".

Podsjetimo, borbe na liniji dodira u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, a u Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prijestonicu pozvao predsjednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre. Međutim, prekid vatre nije bio ispoštovan, te su se i pored dogovora nastavila ratna dejstva.

Odnosi dvije bivše članice SSSR-a pod tenzijom su još od 1991. godine kada su jermenske snage ušle u Nagorno-Karabah, teritoriju koju međunarodna zajednica priznaje kao deo Azerbejdžana.

Donijete su četiri rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dvije Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa iz Nagorno-Karabaha, gdje većinsko stanovništvo čine Jermene.

Nagorno-Karabah se jednostrano otcijepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država, jedino ga priznaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije