Svijet

Kina pravi granicu na Mont Everestu zbog kovid-19

Kina pravi granicu na Mont Everestu zbog kovid-19
Foto: Tanjug/AP | Kina pravi granicu na Mont Everestu zbog kovid-19
Tanjug

PEKING - Kina će odrediti liniju razdvajanja na vrhu Mont Everestu kako bi spriječila miješanje alpinista sa nepalske strane i onih koji se penju na vrh sa tibetanske strane iz mjera predostrožnosti zbog velikog porasta oboljelih od kovid-19 u Nepalu, javila je danas kineska državna televizija.

Bazni kamp sa nepalske strane na Mont Everestu je pogođen slučajevima korona virusa krajem aprila, preneo je Rojters.

Nepalska vlada, koja zavisi od planinarske sezone, tek treba da otkaže proljećnu penjačku sezonu, uglavnom od aprila do početka juna, kada je sezona monsuna.

Još nije jasno kako će biti nadgledana granica na vrhu, koji je malo, opasno i negostoljubivo mjesto veličine trpezarijskog stola.

Mali broj vodiča sa tibetske strane će se popeti na Mont Everest i odrediti "liniju razdvajanja" na vrhu kako bi zaustavili bilo kakav kontakt između planinara sa obje strane vrha, javila je kineska agencija Sinhua, citirajući tibetanski sportski biro.

Grupa od 21 državljana Kine su na putu ka vrhu sa tibetanske strane.

Nije jasno da li će tibetanski planinari biti oni koji sprovode i nadgledaju liniju razdvajanje ili će ostati u takozvanoj zoni smrti da čuvaju liniju, na mjestu gdje su mnogi umrli zbog nedostatka kiseonika.

Vrh visok 8.848 je mala oblast prekrivena snijegom, gdje jedva može da stane pet, šest ljudi sa sve vodičima.

Kina je zabranila penjanje na Maunt Everest sa tibetske strane od početka izbijanja pandemije prošle godine, zbog bojazni od širenja kovid-19.

Turisti u živopisnom području Everesta u Tibetu su takođe spriječeni da dođu do baznog kampa sa tibetanske strane.

U Kini je danas objavljeno da je 8. maja registrovano osam novih slučajeva korona virusa, među kojima su i putnici iz inostranstva, dok je Nepal zabilježio 9.023 slučaja u petak, što je najveći broj inficiranih u jednom danu u toj azijskoj zemlji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije