Svijet

Klintonova i Tramp izjednačeni uoči konvencija stranaka

Klintonova i Tramp izjednačeni uoči konvencija stranaka
Klintonova i Tramp izjednačeni uoči konvencija stranaka

NJUJORK - Američka predsjednička utrka neizvjesna je uoči nacionalnih konvencija velikih stranaka, a kandidato demokrata Hilari Klinton naštetila je istraga FBI-ja o korištenju elektronske pošte u vrijeme dok je bila državni sekretar, pokazalo istraživanje javnoga mišljenja objavljeno u četvrtak

Istraživanje New York Timesa i CBS Newsa pokazalo je da 67 odsto glasača koji su sudjelovali ne smatra Klintonovu iskrenom i vjerodostojnom, što je rast od 5 odsto u odnosu na CBS-ovu anketu od prošlog mjeseca, prije no što je FBI objavio rezultate svoje istrage.Trampu ne vjeruje 62 odsto glasača.


Donald Tramp se priprema iduće sedmice prihvatiti službenu republikansku predsjedničku nominaciju, a anketa pokazuje da je potpuno izjednačen sa Hilari Klinton. Oboje imaju 40 odsto podrške, dok je prošlog mjeseca Klintonova bila za 6 odstotnih bodova ispred Trampa, pokazuje anketa.

Margina pogreške istraživanja je 3 odsto, te je provedena telefonski između 8. i 12. juna na slučajnom uzorku od 1.600 stanovnika širom SAD, od kojih je 1.358 registrovanih glasača.

'Pokazuje se da su promjenjivost Hilari Klinton, te njezina neprecizna obrazloženja korištenja elektronske pošte u State Departmentu, imali odjeka među glasačkim tijelom', piše The New York Times.

Direktor FBI-ja Džems Komej rekao je prošle sedmice kako je Klintonova bila 'iznimno nemarna' pri rukovanju s povjerljivim informacijama, ali tokom istrage nisu pronađeni dokazi da su ona i njene kolege namjeravali prekršiti zakone.

Ova anketa podudara se s rezultatima ankete koju je u srijedu objavio fakultet Kvinipiak i u kojima stoji da Tramp vodi protiv Klinton u američkim državama Floridi i Pensilvaniji koje se smatraju ključnim pokazaocima za određivanje generalnog pobjednika izbora. Anketa Kvinipiaka pokazala je da je Klintonova izgubila glasače zbog neiskrenosti i moralnog standarda.

Za razliku od tih anketa, internet anketa koju su u utorak objavili Reuters i Ipsos pokazuje da Klintonova na nivou države vodi za 13 odstotnih bodova ispred Trampa, s 46 odsto u odnosu na Trampovih 33 odsto.

Izbori se održavaju 8. novebra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije