Svijet

Ključni izbori za Trampa i Klintonovu u državi Njujork

Ključni izbori za Trampa i Klintonovu u državi Njujork
Ključni izbori za Trampa i Klintonovu u državi Njujork

Njujork - Favoriti za nominaciju za kandidate Republikanske i Demokratske stranke na izborima za predsjednika SAD, Donald Tramp i Hilari Klinton, suočeni su danas sa ključnim unutarstranačkim izborima u državi Njujorku, jer nose veliki broj delegata.

Oboje se nadaju da će im lokalne veze pomoći da pridobiju stanovnike države Njujork i grada Njujorka da glasaju za njih.

Klintonova je dva puta bila senator Njujorka, dok je Tramp rođen u njujorškom Kvinsu i živi u zgradi koja nosi njegovo ime na Menhetnu.

I prije glasanja i rezultata, izborni tim Klintonove je već proglašavao da je trka za nominaciju demokratskog kandidata gotova, upozoravajući njenog rivala senatora Bernija Sandersa da rizikuje da ugrozi budućeg kandidata stranke ukoliko nastavi sa oštrim kritikama protiv bivše državne sekretarke, prenosi AP.

Pobeda u Njujorku bi Klintonovoj donijela veliku prednost u delegatima nad Sandersom, ali poraz u "njenoj" državi bi predstavljao katastrofalan politički udarac, ocjenjuju posmatrači.

Sandersu je potrebno da osvoji 68 odsto preostalih delegata (predstavnika država na glasanju), da bi obezbjedio nominaciju.

Za Trampa, najvažnije pitanje je da li će dobiti više od 50 odsto glasova širom države Njujork, čime bi bio u snažnoj poziciji da osvoji svih 95 republikanskih delegata koliko nosi ova država, a koji će birati republikanskog kandidata na nacionalnoj konvenciji u julu.

On je sinoć završio kampanju za državu Njujork u Bafalu, pred više hiljada pristalica okupljenih na gradskom igralištu za hokej.

Ukoliko Tramp do konvencije Republikanske stranke u julu ne uspije da obezbjedi sigurnu nominaciju, ocjenjuje se da ima istinske izglede da izgubi na konvencij i mjesto kandidata prepusti svom rivalu, senatoru Tedu Kruzu, čiji se izborni tim opredelio za komplikovani proces pridobijajanja pojedinačnih delegata koji bi posle provog kruga glasanja na konvenciji mogli podržati Kruza.

Za nominaciju Demokratske stranke potrebno je 2.383 delegata, Klintonova je do sada sakupila 1.758, a Sanders 1.076.

Za nominaciju Republikanske stranke potrebno je 1.237 delegata. Tramp je do sada prikupio 744, senator Ted Kruz 545, a trećeranginrani Džon Kejsik 144.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije