Svijet

Kreće li turska vojska u Nagorno Karabah

Kreće li turska vojska u Nagorno Karabah
Foto: Anadolija | Kreće li turska vojska u Nagorno Karabah

ANKARA - Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je rekao da bi najviše zakonodavno tijelo zemlje moglo razmotriti slanje turske vojske u Azerbejdžan zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, ali smatra da još uvijek nema potrebe za tim.

"Azerbejdžanske oružane snage su tokom posljednjih nekoliko dana pokazale da su sposobne same da ostvare pobjedu, pokazujući odlučnost i istrajnost u oslobađanju okupiranih teritorija. Smatram da prijedlog o upotrebi turske vojske u zoni sukoba neće biti potreban dok treća strana ne bude umiješane u ovaj sukob, zanemarujući rezolucije Ujedinjenih nacija", rekao je Sentop.

Neophodno je poštovati međunarodno pravo i rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje zahtijevaju "hitno, potpuno i bezuslovno povlačenje jermenskih oružanih snaga sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana", rekao je predsjednik parlamenta.

"U suprotnom, Azerbejdžan će biti primoran da iskoristi svoje pravo na samoodbranu, što mu omogućava kolektivne napore u ovom pravcu. Ako Azerbejdžan podnese zahtev o njemu će razgovarati i predsjednik i parlament Turske", rekao je Sentop.

Dodao je da je "u bilo kojim okolnostima turska podrška Azerbejdžanu na svaki način nepromjenljiva i na bilo koji način koji on želi".

Ranije je jermenski premijer Nikola Pašinjan rekao da se problem Nagorno-Karabaha ne može riješiti nasiljem. Prema njegovim riječima, Jermenija je spremna na ustupke u sukobu oko Nagorno-Karabaha u slučaju da je i Azerbejdžan spreman.

Predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon "povlačenja" Turske iz igre. Turska je više puta izjavila da ne učestvuje u sukobu u Karabahu.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije