SP Qatar 2022.

Svijet

Kuba ukinula obavezu nošenja maski

Kuba ukinula obavezu nošenja maski
Foto: Unsplash/Alin Luna | Kuba ukinula obavezu nošenja maski
Tanjug

HAVANA - Kuba je danas, nakon dvije godine, ukinula propis o obaveznom nošenju maski nakon uspješne akcije vakcinacije populacije za koju zdravstveni zvaničnici kažu da je doprinijela naglom padu broja novozaraženih virusom korona i smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Kubanska vlada dugo nastoji da obezbijedi građanima besplatno zdravstveno osiguranje koje se fokusira na preventivi kao što je vakcinacija.

Kuba je tako razvila sopstvene vakcine protiv virusa korona i postala prva zemlja na svijetu koja je započela masovnu vakcinaciju djece starije od dvije godine, prenosi Rojters.

Na Kubi je do sada vakcinisano 94 odsto populacije sa najmanje jednom dozom vakcine koje se proizvode u ovoj ostrvskoj državi.

Ministar zdravlja Kube Hoze Anhel Portal izjavio je da je široki program vakcinacije doveo do "radikalne promjene" toka epidemije i zdravstvenih rizika, podržavši odluku da o ukidanju zaštitnih maski.

Kubanski naučnici su rekli da njihove vakcine Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus na bazi proteina pružaju više od 90 odsto zaštite od kovida-19 kada se administriraju u tri doze, iako ove tvrdnje još nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija.

Širom većeg dijela Kube, koja pati od teške ekonomske krize i nestašice hrane i lijekova, jarke i raznovrsne maske iz kućne radinosti postale su dio svakodnevice zbog čega se mnogi Kubanci danas nevoljno odriču maski, dodaje Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije