Svijet

Kurc: Pandemija pokazala slabosti EU

Kurc: Pandemija pokazala slabosti EU
Foto: Tanjug/AP arhiva | Kurc: Pandemija pokazala slabosti EU
Tanjug

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima, a šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg podvukao je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi proširenja Unije, i da to sada ne smije biti slučaj, jer je EU nepotpuna bezzZapadnog Balkana.

"Protekli mjeseci pandemije nisu bili samo izazovni za sve građane u Evropi, već je kriza jasno pokazala sve slabosti EU u poređenju sa drugim akterima. Zbog je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim merama, a prije svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom", naglasio je Kurc.

On je dodao je da je predstojeća Konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi ovorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprinijeti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

"Protekla godina je pokazala u Evropi za vrijeme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i fondonom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u istoriji evropske integracije", objasnio je on.

Međutim, dodaje, iz krize se mora povući ispravna poruka, kako bi EU bila spremna na budućnost.

"Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za ceo region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna", upozorio je Šalenberg.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije