Svijet

Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi "politički pocijepala" EU

Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi "politički pocijepala" EU
Foto: Tanjug/AP | Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi "politički pocijepala" EU
Tanjug

BRISEL - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjvila je danas da je EU spremna da razmotri svaki prijedlog koji vodi bržem okončanju pandemoje Kovid-19, uključujući i prijedlog SAD o razmjeni tehnologija za prozvodnju vakcina.

"Spremni smo da razmotrimo pitanje ukidanja intelektulane svojine kada je riječ o vakcinama, ako to može doprineti cilju", poručila je Fon der Lajenova u svom video obraćanju Univerzitetu evropskog instituta.

Ona je ocijenila da je kampanja vakcinacije pokazala svoju uspješnost, a da je Evropa danas stigla i prestigla mnoge dijelove svijeta po broju vakcinisanih, ali i izvoza vakcina.

"U Evropi se svaki sekund vakciniše 30 građana. Na dnevnom nivou vakcinišemo 30 miliona ljudi. U julu ćemo moći da stignemo do našeg cilja, a to je 70 procenata vakcinaisane odrasle populacije", rekla je Fon der Lajenova.

Ona ocjenjuje da bi pojedinačna nabavka vakcina po zemljma članicama "politički pocijepala" EU, uz ogromne posljedice po jednistveno tržište i ekonomiju.

Predsjednica EK navodi da je EU svojom zajedničkom politikom nabavke vakcina uspjela da do sada obezbijedi 200 miliona doza za svoje građene i još toliko podijeli širom sveta.

Ona je pozvala sve zemlje svijeta gdje se proizvode vakicne protiv kovid-19 da, po ugledu na EU, dozvole izvoz vakcina.

"Evropa je danas apoteka svijeta i ponosni smo na to", zaključila je Ursula fon der Lajen. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije