Svijet

Pratite nas na Google news

Menadžer bolnice u Temišvaru: Čeka nas "cunami" infekcija

Menadžer bolnice u Temišvaru: Čeka nas "cunami" infekcija
Foto: Arhiva/Ilustracija | Menadžer bolnice u Temišvaru: Čeka nas "cunami" infekcija
Tanjug

TEMIŠVAR - Menadžer bolnice u rumunskom gradu Temišvaru upozorio je danas da se očekuje "cunami" zaraženih korona virusom u Rumuniji, u kojoj je tri dana zaredom zabilježen rekordan broj zaraženih.

U Rumuniji je u protekla tri dana potvrđeno 777, 799 i 889 slučajeva korona virusa, skoro dvostruko više od najvećeg broja zaraženih prije uvođenja restriktivnih mjera karantina.

BBC ocjenjuje da je moguće da je situaciju pogoršala kontroverzna presuda Ustavnog suda Rumunije prošlog mjeseca, kojom se predviđa da vlasti nemaju ovlašćenja da pojedincima nameću mjere karantina, izolacije ili hospitalizacije.

To je dovelo do toga da oko 900 zaraženih kovidom-19 odluči da napusti bolnicu.

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis potpisano je danas izmjenjeni zakon o karantinu, u kojem se navodi da zaraženi mogu da budu pod medicinskim nadzorom maksimalno 48 sati, poslije čega će ljekari odlučiti da li pacijenti mogu da budu pušteni iz bolnice.

Oštre mjere karantina, koje je Rumunija uvela u martu, pomogle su da se spriječi dramatično širenje korona virusa, ali s ublažavanjem restrikcija, broj zaraženih je naglo porastao.

Šef za vanredne situacije Raed Arafat rekao je da u pojedinim bolnicama u Bukureštu više nema kreveta na intenzivnoj njezi.

Skoro 2.000 ljudi do sada je preminulo od korona virusa u Rumuniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije