Svijet

Pašinjan: Dok Turska ne promijeni stav, Azerbejdžan neće stati

Pašinjan: Dok Turska ne promijeni stav, Azerbejdžan neće stati
Foto: Tanjug/AP | Pašinjan: Dok Turska ne promijeni stav, Azerbejdžan neće stati

JEREVAN - Premijer Jeremnije Nikol Pašinjan je izjavio da vjeruje da bi jedino promjena stava Turske o Nagorno-Karabahu mogla da podstakne Azerbejdžan da obustavi vojnu akciju u regionu.

U intervjuu za Rojters, Pašinjan nije dao nikakve naznake da je primijetio da Ankara mijenja svoj stav.

Jermenski premijer je optužio Tursku da sabotira prekid vatre i da pokušava da prokrči sebi put ka regionu Južnog Kavkaza.

"Ubijeđen sam da sve dok stav Turske ostane nepromijenjen, Azerbejdžan neće prestati da se bori", istakao je Pašinjan.

On je rekao da je Ankara javno saopštila, prije početaka pregovora o prekidu vatre, da veruje da Azerbejdžan treba da nastavi da se bori i da je turski ministar spoljnih poslova to telefonom saopštio azerbejdžanskom ministru spoljnih poslova, nakon što je dogovor sklopljen. Pašinjan smatra da je ovaj poziv zapravo bio instrukcija za Azerbejdžan da se ni pod kojim uslovima ne usudi da prestane sa borbom.

Tog dana je turski ministar spoljnih poslova rekao da vjeruje da prekid vatre ne predstavlja trajno rješenje, i od tada tvrdi da bi jermenske snage trebalo da se povuku iz Nagorno-Karabaha.

"Turska je u Južni Kavkaz došla da širi svoju politiku koju sprovodi u Sredozemlju protiv Grčke, Kipra, ili u Libiji, ili Siriji, ili Iraku. To je ekspanzionistička politika", rekao je jermenski premijer i dodao da je problem u tome što je Jermenija jedina preostala prepreka na putu Turske da implementira ovu politiku.

Otkako su u regionu Nagorno-Karabah 27. septembra obnovljeni sukobi Turska je podržala Azerbejdžan i rekla da jermenske snage moraju da napuste enklavu, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali kojom vladaju Jeremeni, njeno većinstvo stanovništvo.

Ankara je u utorak saopštila da Turska treba da uzme učešća u međunarodnim raspravama o sukobu u regionu, čemu se Jerevan usprotivio.

Prekid vatre, postignut uz posredovanje Rusije, već je narušen, dok obje strane razmenjuju optužbe za napade i zločine nad civilnim stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije