Svijet

Pojavili se savjeti kako napraviti kućni kiseonik, naučnici: Pogubno

Pojavili se savjeti kako napraviti kućni kiseonik, naučnici: Pogubno
Foto: Tanjug/AP | Pojavili savjeti kako napraviti kućni kiseonik, naučnici: Pogubno

Ljekari i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kiseonik proizvodi kod kuće.

I to nakon što su razni video-snimci i savjeti o tome počeli da kruže društvenim mrežama.

Podaci Google trenda pokazuju da su pretrage sa frazom "kako napraviti kiseonik kod kuće" dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza sa kovidom 19 u zemlji pogoršavala, dok su video-snimci na YouTubeu koji detaljno opisuju takve procese prikupili do sada stotine hiljada pregleda, prenosi Rojters.

"Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kiseonika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike, poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije", upozorio je A.Ravikumar, sekretar indijskog lekarskog udruženja u saveznoj državi Tamil Nadu.

Tarun Batnagar, naučnik iz ICMR - Nacionalnog instituta za epidemiologiju u gradu Čenaju, nazvao je pokušaje pravljenja "domaćeg" kiseonika neproverenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao da dovede do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Indijska vlada objavila je juče javno saopštenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koji su kružili društvenim mrežama i reklamirali homeopatski lijek za koji se tvrdi da bi mogao odmah da uravnoteži nivo kiseonika kod pacijenata sa kovidom 19.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe poručuje da naučnici širom svijeta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola liječenja kovida 19, i ne preporučuje samoliječenje ili prevenciju bilo kakvim lijekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je prijavila rekordna 386.452 nova slučaja u protekla 24 sata, dok je broj smrtnih slučajeva u proteklom danu povećan za 3.498.

Nestašica vakcina protiv kovida 19, bolnice i dalje prepune

U nekoliko indijskih država više nema vakcina protiv kovida 19, što je uticalo na pogoršanje stanja tokom drugog talasa pandemije virusa korona koji besni u toj zemlji. Lekova i doza kiseonika nema dovoljno.

U bolnicama nema mjesta za pacijente – dok u svijet odlaze tragične scene kremacija preminulih od posljedica te bolesti.

Indija je drugorangirana država sveta po ukupnom broju oboljelih – odmah iza Sjedinjenih Država. U posljednjih nedjelju i po svakodnevno je prijavljivano više od 300.000 slučajeva novooboljelih. U petak je taj broj iznosio 386.452.

Od posljedica kovida u Indiji je preminulo 200.000 – a broj oboljelih je od februara 2021. uvećan za skoro 8 miliona i iznosi oko 19 miliona. Procijenjuje se da su novi talas širenja virusa izazali novi sojevi, kao i politički i vjerski skupovi – na kojima je bilo mnoštvo posjetilaca.

Zdravstveni stručnjaci strahuju da je stvarni broj oboljelih pet do deset puta veći od zvaničnih podataka.

Uprkos tome što važi za jednog od najvećih proizvođača vakcina, u Indiji ih trenutno nema dovoljno, što je narušilo plan imunzacije.

Svega devet odsto stanovnika, od 1,4 milijarde, koliko ih ima u Indiji, primilo je prvu dozu vakcine.

U pomoć je priskočio dio međunarodne zajednice. U Indiju je stigla pomoć koju su joj uputile Sjedinjene Države. Dopremljeni su kiseonik, testovi, maske i pulsni oksimetri.

Vašington je poslao zalihe vrijedne više od 100 miliona dolara i preusmjerio porudžbinu od 20 miliona doza vakcina AstraZenece.

Britanija, Irska i Rumunija takođe su poslale pomoć, a prve isporuke ruske vakcine Sputnjik V trebalo bi u Indiju da stignu u subotu.

(Tanjug/Glas Amerike)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije