Svijet

Pojedine njemačke pokrajine planiraju postepeno ublažavanje mjera

Pojedine njemačke pokrajine planiraju postepeno ublažavanje mjera
Foto: Tanjug/AP | Pojedine njemačke pokrajine planiraju postepeno ublažavanje mjera
Srna

BERLIN - Nekoliko njemačkih pokrajina, uključujući Berlin, planiraju u narednim danima ublažavanje restriktivnih mjera nakon više od šest mjeseci blokada pošto je broj zaraženih virusom korona u padu.

U Njemačkoj je u protekla 24 časa virusom korona zaraženo 6.125 osoba, a sedmodnevna stopa oboljelih na 100.000 ljudi opala je za sedam dana sa 141 na 115 što je najniže u proteklih mjesec dana.

Pokrajinske vlasti Berlina postigle su danas saglasnost o ukidanju policijskog časa i zabrane kupovine od 19. maja, te dozvolile rada bašta restorana od 21. maja, ukoliko sedmodnevna stopa zaraženih ostane ispod 100 tri dana zaredom.

U Berlinu je danas ta stopa iznosila 94.

Druge pokrajine, poput Rineland-Palatinat, planiraju trostepeni program otvaranja počev od sutra, a restorani će moći da služe u unutrašnjosti od 2. juna u oblastima gdje stopa zaraženosti bude ispod 50.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je da pokrajine mogu da nastave sa otvaranjem, posebno sa aktivnostima na otvorenom, ali je upozorio da postoji mogućnost novog zatvaranja ukoliko broj zaraženih ponovo počne da raste.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije