Svijet

Poslanik pokušao testirati Coca-Colu na koronu (ISPRAVLJENO)

Poslanik pokušao testirati Coca-Colu na koronu (ISPRAVLJENO)
Foto: Screenshot/YouTube | Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan
Tanjug

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe, kako tvrdi, "nepouzdanih testova" pri masovnom testiranju stanovništva, a svoju tvrdnju potkrijepio je neobičnim pokušajem testiranja.

On je za govornicom pokušao da obavi brzi antigenski test nad Coca-Colom. Nakapao je kap soka na korona test, a rezultat je prema njegovoj tvrdnji bio pozitivan.

Šnedlic je time želio da ukaže na nepouzdanost testova koji se koriste, a za koje je vlada dala više miliona od novca poreskih obveznika, prenosi Tanjug pisanje austrijskog lista "Hojte".

Međutim, kasnije je stiglo objašnjenje da Šnedlic nije pravilno obavio testiranje, te da Coca-cola zapravo nije pozitivna na virus korona.

Dopuna

Zbog prethodne greške da je test pozitivan, koju smo prenijeli sa agencije "Tanjug", u nastavku donosimo objašnjenje.

Test zapravo nije urađen ispravno, a antigenski testovi se koriste samo na uzorcima uzetim od ljudi.

Njemački portal "Welt" je, tragom videa u kojem Šnedlic "dokazuje nepouzdanost" antigenih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji Šnedlic u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik napravio grešku prilikom testiranja. Naime, on nije koristio ekstrakcijsku otopinu, tzv. pufer- kiselinu koja održava pH vrijednost testa stabilnom.

U šestominutnom videu ne vidi se navodni "pozitivni rezultat", ali vidi se da Šnedlic nije koristio pufersku otopinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test.

Bez korištenja puferske otopine antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. Ali, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/piće.

Članak portala "Heute", odakle je većina lokalnih portala preuzela informacije, sadržavao je i fotografiju poslanika Šnedlica. Na toj fotografiji on u jednoj ruci drži čašu sa tamnom tečnošću, koja izgleda isto kao i čaša na snimku, a u drugoj antigenski test sa jedva vidljivom linijom u testnom području (T).

Test koji je Šnedlic izveo u austrijskom parlamentu je možda dao "pozitivan rezultat", ali budući da test nije pravilno urađen, Coca-Cola nije zapravo bila "pozitivna" na korona virus.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije