Svijet

Poslanik pokušao testirati Coca-Colu na koronu (ISPRAVLJENO)

Poslanik pokušao testirati Coca-Colu na koronu (ISPRAVLJENO)
Foto: Screenshot/YouTube | Poslanik testirao Coca-Colu na koronu, rezultat pozitivan

Poslanik Slobodarske partije Austrije Mihael Šnedlic oštro je kritikovao austrijsku vladu zbog upotrebe, kako tvrdi, "nepouzdanih testova" pri masovnom testiranju stanovništva, a svoju tvrdnju potkrijepio je neobičnim pokušajem testiranja.

On je za govornicom pokušao da obavi brzi antigenski test nad Coca-Colom. Nakapao je kap soka na korona test, a rezultat je prema njegovoj tvrdnji bio pozitivan.

Šnedlic je time želio da ukaže na nepouzdanost testova koji se koriste, a za koje je vlada dala više miliona od novca poreskih obveznika, prenosi Tanjug pisanje austrijskog lista "Hojte".

Međutim, kasnije je stiglo objašnjenje da Šnedlic nije pravilno obavio testiranje, te da Coca-cola zapravo nije pozitivna na virus korona.

Dopuna

Zbog prethodne greške da je test pozitivan, koju smo prenijeli sa agencije "Tanjug", u nastavku donosimo objašnjenje.

Test zapravo nije urađen ispravno, a antigenski testovi se koriste samo na uzorcima uzetim od ljudi.

Njemački portal "Welt" je, tragom videa u kojem Šnedlic "dokazuje nepouzdanost" antigenih testova u parlamentu, kontaktirao proizvođača testa koji Šnedlic u videu koristi, kompaniju Dialab. Odgovor koji su dobili potvrdio je da je poslanik napravio grešku prilikom testiranja. Naime, on nije koristio ekstrakcijsku otopinu, tzv. pufer- kiselinu koja održava pH vrijednost testa stabilnom.

U šestominutnom videu ne vidi se navodni "pozitivni rezultat", ali vidi se da Šnedlic nije koristio pufersku otopinu, već je štapić direktno stavio na antigenski test.

Bez korištenja puferske otopine antigenski testovi ne mogu dati pouzdane rezultate. Ali, i da ju je koristio, rezultati ne bi bili pouzdani. Antigenski testovi se rade na ljudskim izlučevinama i napravljeni su da testiraju uzorke prikupljene iz respiratornog sistema, a ne da testiraju hranu/piće.

Članak portala "Heute", odakle je većina lokalnih portala preuzela informacije, sadržavao je i fotografiju poslanika Šnedlica. Na toj fotografiji on u jednoj ruci drži čašu sa tamnom tečnošću, koja izgleda isto kao i čaša na snimku, a u drugoj antigenski test sa jedva vidljivom linijom u testnom području (T).

Test koji je Šnedlic izveo u austrijskom parlamentu je možda dao "pozitivan rezultat", ali budući da test nije pravilno urađen, Coca-Cola nije zapravo bila "pozitivna" na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije