Svijet

Pratite nas na Google news

Poslije Francuske i Belgija se zatvara na najmanje mjesec dana

Poslije Francuske i Belgija se zatvara na najmanje mjesec dana
Foto: Tanjug/AP | Poslije Francuske i Belgija se zatvara na najmanje mjesec dana
Tanjug

BRISEL - Belgijske vlasti donijele su odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, javljaju loklani mediji.

Iako je obraćanje premijera Belgije zakazano za 19 časova, RTBF javlja da je na današnjem sastanku premijera sa predstavnicima federalnih i entiteskih vlasti donijeta odluka o zatvarnju zemlje, po ugledu na Francusku, počev od 1. novembra, a u trajanju od najmanje mjesec dana.

Od 1. novembra u Belgiji se, prema informacijam RTBF, zatvaraju sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posejte kao i svi izlasci iz domova sem u slučaju kupovine, kranje nužde ili obaveznog posla.

Zatvaraju se i spoljne granice Belgije za sva putovanja sem za ona koja spadaju u neophodna, a najavljuju se i pojačane policijske provjere.

U zemlji su tokom oktobra već zatvoreni svi barovi i kafići, maske su obavezne svuda na javnom prostoru, a na snazi je i policijski čas od 22 sata do 6 časova ujutru.

Zabranjeno je okupljanje više od četiri osobe, a zatvoreni su svi sportski i kulturni objekti.

Belgija u posljednje dvije nedelje bilježi najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika u Evropi i drugu najvišu stopu smrtnosti u svijetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije