Svijet

Pratite nas na Google news

Premijer: Belgija se vraća u strogo zatvaranje

Premijer: Belgija se vraća u strogo zatvaranje
Foto: Tanjug/AP | Premijer: Belgija se vraća u strogo zatvaranje
Tanjug

BRISEL - Belgijski premijer Aleksander de Kro najavio je večeras drastičnije mjere zatvaranja Belgije u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid19.

De Kron je naveo da je samo u posljednjih nedjelju dana 100.000 građana Belgije inficirano korona virusom, a da je zdravstveni sistem pred pucanjem.

"Trenutno postoji samo jedan izbor, a to je da svi podržimo zdravstveni sektor koliko god možemo. Moramo ograničiti naše fizičke kontakte što je više moguće. Moramo prekinuti rast epidemije i to radikalnim mjerama”, poručio je de Kro.

Nove mjere zatvaranja zemlje stupaju na snagu u nedjelju uveče i trajaće do 13. decembra uz revidiranje nakon mjesec dana.

Sve prodavnice koje nisu neophodne biće zatvorene, kao i frizerski i kozmetički saloni i druge uslužne delatnosti koji zahtijevaju fizički kontakt.

Rad na daljinu je obavezan, a kontakti ograničeni samo na jednu osobu u zatvorenom prostoru odnosno četiri osobe na otvorenom.

Jesenji školski raspust produžen je do 15. novembra.

Spoljne granice zemlje ostaju otvorene, ali je građanima preporučeno da ne putuju bez prijeke potrebe.

"U pitanju su drastične i bolne mjere, ali ovo je posljednja prilika da se smanje brojke i da mjere imaju efekta", zaključio je belgijski premijer.

Belgija je tokom oktobra donele odluku o zatvaranju kafića, restorana, kulturnih i sportskih objekata. Obavezno je nošenje maski na otvorenom i na snazi je policijski čas u cijeloj zemlji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije