Svijet

Premijer Bjelorusije testiraće rusku vakcinu na sebi

Premijer Bjelorusije testiraće rusku vakcinu na sebi
Foto: Tanjug/AP | Premijer Bjelorusije testiraće rusku vakcinu na sebi

MINSK - Premijer Bjelorusije Roman Golovčenko odlučio je da testira na sebi rusku vakcinu protiv kovida-19.

O toj je odluci ruskog premijera Mihaila Mišustina obavijestio predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko danas tokom njihovog sastanka, javlja agencija BelTA.

Dvoje državnika razgovaralo je o zajedničkim naporima u borbi protiv virusa korona, a Lukašenko je podsjetio da će Bjelorusija biti prva zemlja koja će dobiti rusku vakcinu protiv koronavirusa.

"Drago mi je što je Roman Golovčenko danas odlučio da se vakciniše. Siguran sam da će sve biti u redu", rekao je Mihail Mišustin.

Osim toga, Bjelorusija će se pridružiti završnoj fazi dodatnih ispitivanja ruske vakcine. Građani će moći dobrovoljno da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, javlja TASS.

Rusija je 11. avgusta postala prva država koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona, koja je dobila ime Sputnik V. Vakcina koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja podvrgnuta je kliničkim ispitivanjima u junu i julu. Vakcina je zasnovana na platformi koja je korišćena za dobijanje nekih drugih vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije