Svijet

Preokret u Švedskoj: Od ponedjeljka djelimično zatvaranje nekih gradova?

Preokret u Švedskoj: Od ponedjeljka djelimično zatvaranje nekih gradova?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Preokret u Švedskoj: Od ponedjeljka djelimično zatvaranje nekih gradova?

Švedska, zemlja koja je imala drugačiji pristup borbe protiv korona virusa, ima sve više novozaraženih zbog čega će od ponedjeljka biti zatvarani neki gradovi.

U Švedskoj, zemlji koja je držala otvorenim većinu škola, restorana i kompanija, u četvrtak je zabilježeno 1.075 novih slučajeva zaraze korona virusom, a u subotu 596. Budući da se bilježi postepepni rast oboljelih od početka septembra ruše se nade u takozvani "imunitet krda".

Vlasti u toj zemlji žele, prema uputstvima stručnjaka, primijeniti strategiju zatvaranja gradova kako bi se zaustavilo brzo širenje korona virusa u zemlji. Potez je prilično iznenađujući budući da su u Švedskoj barovi i restorani bili otvoreni dok je ostatak svijeta nalagao stroge mjere, prenosi "Klix".

Javna okupljanja s više od 50 ljudi trenutno su zabranjena. To se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na firme, trgovačke centre ili privatne događaje. Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, vjenčanja i sahrane.

Vjeruje se da će nova pravila stupiti na snagu ponedjeljak i omogućiti regionalnim zdravstvenim vlastima da zabrane ljudima okupljanja na javnim mjestima poput trgovačkih centara, koncerata i bazena. Ljudima će vjerovatno reći i da izbjegavaju javni prevoz i posjete staračkim domovima.

Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegnu javni prijevoz ako je to moguće - da pješače, idu biciklom ili privatnim autom. Ako baš moraju koristiti javni prevoz, preporučuje se da izbjegavaju "prometnu špicu" i drže razmak, kako u sredstvima javnog prijevoza tako i na stanicama.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel smatra da zemlje poput Nizozemske, Španije i Francuske trenutno ulaze u drugi talas, ali da to nije slučaj i sa Švedskom.

"To bi značilo da se virus znatno širi velikim dijelovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo", rekao je i dodao kako porast slučajeva treba shvatiti jako ozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije