Svijet

Pratite nas na Google news

SZO: Nivo vakcinacije djece opao tokom pandemije

SZO: Nivo vakcinacije djece opao tokom pandemije
Foto: Ilustracija | SZO: Nivo vakcinacije djece opao tokom pandemije
Fena

LONDON - Nivo dječje imunizacije u protiv opasnih zaraznih bolesti alarmantno je opao tokom pandemije COVID-19, što dovodi u opasnost milione djece, objavile su u srijedu agencije UN.

"Patnja i smrt koju djeca mogu izbjeći zbog rutinske imunizacije mogu biti puno veći od samog kovid-19", rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u zajedničkom izvještaju s UNICEF-om, prenio je Reuters.

Tri četvrtine od 82 zemlje koje su učestvovale u istraživanju navele su da su imali poremećaje u programu imunizacije zbog korona virusa od maja 2020. godine.

Većina problema bila je povezana sa nedostatkom dovoljne opreme za ličnu zaštitu za zdravstvene radnike, ograničenja putovanja i malobrojni radnici, što je uzrokovalo smanjenje ili obustavu rada imunizacijskih službi.

Najmanje 30 kampanja vakcinacije protiv ospica su ugrožene, zbog čega može doći do ponovnog izbijanja ove zarazne virusne bolesti, navodi se u izvještaju.

Epidemije ospica su već u porastu, a zaraženo je skoro 10 miliona ljudi u 2018. godini i dok je 140.000 osoba umrlo od te bolesti, uglavnom djece, pokazuju podaci SZO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije