Svijet

Savjet EU usvojio preporuku, mapiranje zona putovanja

Savjet EU usvojio preporuku, mapiranje zona putovanja
Foto: Pixabay | Savjet EU usvojio preporuku, mapiranje zona putovaja

LUKSEMBURG - Savjet EU usvojio je preporuku o koordinisanom pristupu ograničenjima slobodnog kretanja tokom pandemije COVID-19.

Cilj je da se izbjegnu fragmentacija i poremećaji u transportu i kretanju širom EU, a poveća transparentnost i predvidljivost za građane i preduzeća.

Preporuka podrazumijeva zajedničke kriterijume i mapiranje zasnovano na nedjeljnim informacijama koje će objavljivati Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti na osnovu podataka dobijenih od zemlja članica o broju zaraženih na 100.000 ljudi, broju urađenih testova i procentu pozitivnosti testa.

Preporuka je da regioni u EU treba da budu podijeljeni po istim kriterijumima.

"Zelene zone" će predstavljati područja sa manje od 25 novoinficiranih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, sa stopom pozitivnosti testa manjom od četiri procenta.

"Narandžasta zona" bi trebalo da ima manje od 50 novoinficiranih na 100.000 stanovnika, odnosno između 50 i 150 ako je stopa pozitivnosti testa ispod četiri procenta.

"Crvene zone" su mjesta sa 50 ili više novozaraženih na 100.000 stanovnika uz stopu pozitivnosti testa veću od četiri procenta u posljednjih 14. dana.

Savjet EU poziva zemlje članice da ne ograničavaju slobodu kretanja ljudi koji putuju u zelene zone ili iz njih, a da se prilikom primjene ograničanja proporcionalno poštuju epidemiološke razlike u naranžastim i crvenim zonama.

Države članice u principu ne bi trebalo da odbiju ulazak osobama koje putuju iz drugih država članica, a u slučaju neophodnih ograničanja preporučuju se karantin i test nakon dolaska ili neposredno prije.

Istovremeneo se poziva na formiranje zajedničkog evropskog obrasca za lociranje putnika.

Države članice koje namjeravaju da primijene ograničenja treba da prvo obavijeste pogođenu državu članicu, 48 sati prije stupanja na snagu, zatim i druge države članice i Evropsku komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije