Svijet

"Tramp budala, Hilari slaba"

"Tramp budala, Hilari slaba"
"Tramp budala, Hilari slaba"

VAŠINGTON - Donald Tramp je opisan kao "budala ili manijak", a Hilari Klinton kao "slaba i bespomoćna" u oštroj debati njihovih potpredsjedničkih kandidata uoči izbora za čelnu poziciju u Bijeloj kući.

Senator Virdžinije iz redova demokrata Tim Kejn i republikanski guverner Indijane Majk Pens sukobili su se u vezi sa mnogim temama, od abortusa do Rusije.

Oni su razmijenili veoma oštre komentare kada su govorili o Klintonovoj i Trampu, prenosi BBC.

Debata je održana na Univerzitetu Longvud u Farmvilu, 34 dana prije izbora za predsjednika SAD. Ovo je bio uvod u novu debatu Klintonove i Trampa u Sent Luisu u nedjelju, 9. oktobra.

U raspravi koja je trajala 90 minuta, Trampov potpredsjednički kandidat Kejn krenuo je u napad od samog početka.

Kejn je podsjetio na politiku republikanca Ronalda Regana kada je govorio o opasnosti da kontrola nad nuklearnim arsenalom dođe u ruke Trampa.

On je rekao da je Regan jednom upozorio da širenje atomskog oružja može da dovede do toga da arsenal dođe pod kontrolu "neke budale ili manijaka" što može izazvati "katastrofalan događaj".

Kejn je kritikovao i Trampov temperament uz komentar da on "ne može da diskutuje na `Tviteru` ni sa mis univerzuma, a da ne nanese sebi štetu".

Demokratski potpredsjednički kandidat dodao je da Tramp hvali diktatore i da ne pravi razliku između diktature i liderstva.

Pens je odgovorio da Tramp, "kratko i jasno", poštuje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegove snage i da je ruski lider jači na svjetskoj sceni od sadašnje američke administracije.

Pens je rekao da Klintonova treba da "prestane da iskorištava tragične događaje" poput policijskih pucnjava u Americi i da SAD treba da iskoriste vojnu snagu protiv sirijskih vlasti ukoliko Moskva nastavi da podržava "varvarski napad" na Alepo.

Potpredsjednički kandidati sukobili su se i povodom Trampove izjave da žene treba kažnjavati zbog abortusa. Pens je rekao da Tramp "nije uglačan političar" poput Kejna i Klintonove.

Pens je branio Trampovu poresku politiku i rekao da je on briljantno iskoristio američke poreske zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije