Svijet

Sirene i granate u Nagorno-Karabahu, jedna strana spremna na ustupke

Sirene i granate u Nagorno-Karabahu, jedna strana spremna na ustupke
Foto: Tanjug/AP | Sirene i granate u Nagorno-Karabahu, jedna strana spremna na ustupke

Sukob između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljen je deveti dan zaredom, obje strane tvrde da su nanijele protivniku velike gubitke i objavljuju brojne snimke uništenih vojnih vozila i letjelica. Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da je Jermenija spremna za ustupke ako takva spremnost postoji i na strani Azerbejdžana.

Predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana na Stepanakert ispaljeno više od sto raketa iz lansirnog sistema "Smerč".

Istovremeno, azerbejdžanske snage tvrde da se vojska Nagorno-Karabaha povlači duž cijele linije fronta.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije