Svijet

Šok, tuga i nevjerica u štabu Hilari Klinton (FOTO)

Šok, tuga i nevjerica u štabu Hilari Klinton (FOTO)
Šok, tuga i nevjerica u štabu Hilari Klinton (FOTO)

Pristalice Klintonove skamenjeno gledaju u ekrane sa rezultatima. Neki plaču i odlaze dok je prebrojavanje još u toku.

Džon Podesta, šef izbornog štaba Hilari Klinton, izjavio je da se kandidatkinja demokrata večeras neće obratiti svojim pristalicama. On je poručio okupljenima da se „glasovi još uvijek broje, i da svaki glas znači“.

U završnici prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u SAD, u izbornom štabu demokratske kandidatkinje Hilari Klinton vlada mračno raspoloženje, dok je kod njenog republikanskog rivala Donalda Trampa veselo.

Pristalice Klintonove skamenjeno gledaju u ekrane sa rezultatima. Neki plaču i odlaze dok je prebrojavanje još u toku. Hiljade pristalica okupilo se u Džavits centru kako bi prisustvovali izbornoj noći i navijali za Klintonovu. Hilari, njena porodica i bliski saradnici proveli su sate u apartmanu u hotelu Peninsula Njujork na Menhetnu. Za razliku od njih, direktorka kampanje Donalda Trampa raspoloženje u Trampovoj kuli opisuje kao „veselo“. Nade njegovog tima u pobjedu rastu kako stižu rezultati sa biračkih mjesta, prenosi AP. Trampova pobjeda bi predstavljala zapanjujući poraz sa Klintonovu, ocjenjuje agencija. Hiljade njegovih pristalica okupilo se u sali jednog hotela na Menhetnu kako bi pratili rezultate na televiziji „Foks“.

Prema poslednjim rezultatima, Tramp vodi sa 266, naspram 218 elektorskih glasova koje je osvojila Hilari Klinton.

Pobjednik mora da osvoji 270 od 538 elektorskih glasova. Izlazne ankete potvrdile su duboku podijeljenost među biračima, koja je obelježila i kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Klintonovu dok su muškarci češće podržavali Trampa. Više od polovine bijelih birača je podržalo republikanca, dok je gotovo devet od 10 crnaca i dvije trećine Hispanoamerikanaca glasalo za Klintonovu, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije