Svijet

Špijunska agencija: Nema naznaka da je Kim Jong Un vakcinisan

Špijunska agencija: Nema naznaka da je Kim Jong Un vakcinisan
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Špijunska agencija: Nema naznaka da je Kim Jong Un vakcinisan

SEUL - Nema naznaka da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un vakcinisan protiv virusa korona i da je njegova zemlja primila ijednu stranu vakcinu, saopštila je danas južnokorejska špijunska agencija.

Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba je obavijestila poslanike, na sjednici iza zatvorenih vrata, da nije otkrila nijednu informaciju koja govori u prilog tome da je Sjeverna Koreja nabavila vakcine, prema riječima Ha Tae-kunga, jednog od zakonodavaca koji je prisustvovao sjednici.

On je, citirajući obavkeštajnu agenciju, rekao i da nema naznaka da je Kim vakcinisan, prenosi agencija AP.

Mehanizam Kovaks, kao program podrške Ujedinjenih nacija za isporuku vakcina protiv kovida-19 širom svijeta, saopštio je u februaru da bi Sjeverna Koreja mogla da primi 1,9 miliona doza u prvoj polovini godine.

Ali pošiljka nije realizovana i nema izvještaja da je Sjeverna Koreja pokušala da obezbijedi vakcine negdje drugdje za svojih 26 miliona građana.

Još jedan južnokorejski poslanik, Kim Biung-ke, rekao je, pozivajući se na obavještajnu agenciju, da Vlada Sjeverne Koreje nastoji da odagna sva očekivanja običnih građana da će dobiti vakcine iz inostranstva i umjesto toga ih poziva da pojačaju napore u borbi protiv virusa.

Naveo je da Sjeverna Koreja gradi stražarske punktove i betonske objekte duž svoje granice sa Kinom kako bi spriječila ilegalni prelazak granice kao dio svojih antivirusnih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je prošle nedjelje da joj je Sjeverna Koreja prijavila da je testirala 31.794 ljudi na virus do 24. juna i da su svi negativni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije