Svijet

Stiže novi test za virus korona

Stiže novi test za virus korona
Foto: Ilustracija | Stiže novi test za virus korona

Kompanija Abbot, globalni dijagnostički stručnjak sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je njihov test na antitijela, koji utvrđuje je li netko zaražen korona virusom, čak 99 odsto precizan.

Kako prenosi Independent, test je sertifikovan za upotrebu po cijeloj Evropi, a kompanija je poručila da će do kraja maja isporučiti milione laboratorijskih ispitivanja širom Starog kontinenta.

Ovaj dijagnostički test dobio je oznaku CE koja pokazuje da je u skladu sa bezbjednosnim pravilima EU i sada se može koristiti u laboratorijima širom Velike Britanije za testiranje na antitijela stvorena kad je osoba zaražena COVID-19, prenosi portal "Net".

On kaže da je to zato što test pokazuje da li je osoba ikada bila izložena virusu i da li je kod nje izazvan imuni odgovor.

Ono što test ne može učiniti jeste da pokaže da li je osoba imuna ili ne.

"Antitijela sama po sebi ne daju vam zaštitni imunitet, moglo bi se dogoditi, ali mi to ne znamo. Neki korona virusi uzrokuju prehladu i ostavljaju oboljelima imunitet koji kratko traje. Budući da je korona virus toliko nov, naučnici još nemaju pojma hoće li imunitet trajati nakon infekcije. Ovaj test će biti koristan vladajućima u svijetu jer će pokazati kako se virus kretao kroz populaciju", objasnio je dr. Klark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije