Svijet

Svijetli primjer svijetu: Obilježili 100. dan od suzbijanja zaraze

Svijetli primjer svijetu: Obilježili 100. dan od suzbijanja zaraze
Foto: Tanjug/AP | Svijetli primjer svijetu: Novi Zeland obilježio 100. dan od suzbijanja zaraze

VELINGTON - Danas je na Novom Zelandu obilježen 100. dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, čime je ova zemlja postala svijetao primjer svijetu kojim hara opaka bolest.

U ovoj ostrvskoj zemlji od pet miliona stanovnika život se vratio u normalne tokove - utakmice se održavaju pred prepunim stadionima, ljudi sjede u pabovima i restoranima oslobođeni brige da će biti zaraženi.

Međutim, prema pisanju AP, malobrojni glasovi ipak upozoravaju da bi zemlja mogla nepripremljena da se suoči s nekom budućom epidemiološkom krizom u vezi s koronom.

Nakon što je u drugoj polovini marta dijagnostifikovano 100 osoba pozitivnih na virus korona, uvedene su striktne i oštre restriktivne mjere zahvaljujući kojima je Novi Zeland uspio da spriječi širenje zaraze.

U posljednja tri mjeseca novi slučajevi virusa korona evidentirani su samo kod rijetkih putnika povratnika koji su još na granici upućivani u karantin.

"Zahvaljujući medicinskoj stručnosti i dobrom političkom vođstvu uspjeli smo da se odupremo opakoj bolesti. Pogledajte, gdje god u svijetu imate uspješnu borbu protiv epidemije, to je zahvaljujući toj kombinaciji - medicinske stručnosti i dobrog političkog vođstva", istakao je profesor Majkl Bejker, epidemiolog sa Univerziteta u Otagu.

On je naglasio da su mnoge zemlje veoma loše upravljale pandemijskom krizom, da sada to shvataju i tragaju za novim rješenjima ugledajući se na Novi Zeland.

Ekonomija na Novom Zelandu bolje je prošla nego što su mnogi prognozirali: nezaposlenost ne prelazi četiri odsto, iako analitičari tvrde da ta brojka nije povezana s pandemijom, a odluke i vođstvo premijerke Jasinde Ardern svi hvale i navode kao veoma uspješan primjer.

Do sada je na Novom Zelandu potvrđeno ukupno oko 1.500 slučajeva i samo 22 smrtna ishoda, a istraživanja pokazuju da je podrška Radničkoj partiji premijerke Ardern u porastu uoči septembarskih opštih izbora.

Zbog toga su stoti dan otkako je suzbijeno širenje virusa korona, mnogi građani Novog Zelanda obilježili osjećanjima zahvalnosti i olakšanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije