Svijet

Tedros: Svijet je u opasnom periodu pandemije kovid-19

Tedros: Svijet je u opasnom periodu pandemije kovid-19
Foto: Tanjug/AP | Tedros: Svijet je u opasnom periodu pandemije kovid-19

ŽENEVA - Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je svijet u vrlo opasnom periodu pandemije kovid-19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identifikovana u skoro 100 zemalja.

Na konferenciji za novinare, Tedros je rekao da delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja da razvija i mutira i postaje dominantni kovid-19 virus u mnogim zemljama, prenio je AP.

"Već sam pozvao lidere širom svijeta da osiguraju da u ovo vrijeme sljedeće godine 70 odsto svih ljudi u svim zemljama bude vakcinisano", rekao je on i dodao da bi se time efikasno okončala akutna faza pandemije.

Tedros je istakao da je tri milijarde doza vakcine već podijeljeno i da je u kolektivnoj moći nekoliko zemalja da pojačaju i obezbijede dijeljenje vakcina.

Do sada je manje od dva odsto vakcina dato siromašnijim zemljama.

Iako su se bogate zemlje, uključujući Britaniju, SAD, Francusku i Kanadu, obavezale da će donirati milijardu vakcina protiv kovid-19, SZO procjenjuje da je za imunizaciju svijeta potrebno 11 milijardi doza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije