Svijet

Tokio: Klaster povezan sa pozorišnom predstavom

Tokio: Klaster povezan sa pozorišnom predstavom
Foto: pixabay.com/ilustracija | Tokio: Klaster povezan sa pozorišnom predstavom

Zdravstveni eksperti u Tokiju apelovali su na više od 800 gledalaca jedne pozorišne predstave da se testiraju na virus korona, nakon što je potvrđeno da su članovi mužicke grupe koji su nastupali u toj predstavi zarazili najmanje 20 osoba.

Broj zaraženih korona virusom je u porastu u japanskoj prestonici, gdje su klasteri povezani sa objektima za zabavu, kabareima i pozorištima. Jedan od njih zabilježen je u četvrti Šinjuku, gdje brojni slučajevi zaraze potiču iz kabarea.

Posljednji klaster detektovan je u pozorištu Molijer, u blizini četvrti crvenih fenjera, u kojem su u jednoj predstavi šest dana u toku prethodnog mjeseca nastupali članovi jednog dječačkog benda među kojima je potvrđena zaraza virusom korona.

Kako AP prenosi, virus je prvi put potvrđen kod jednog člana ove grupe 6. jula, nakon čega se ispostavilo da još 20 ljudi zaraženo. Tokijske vlasti pozvale su sve koji su bili u publici da se testiraju na virus korona, kao i producenti predstave u kojoj su učestvovali zaraženi članovi mužičke grupe, koji su na svom veb-sajtu naveli da se oko 800 gledalaca smatra visokorizičnim kontaktima.

Dok se Tokio bori sa povećanjem broja oboljelih od kovida-19, vlada Japana nastavlja sa daljim otvaranjem dijelova zemlje, uprkos tome što epidemija ne jenjava u većim gradovima, ruralnim područjima i američkim vojnim bazama. Osim toga, u planu je i otvaranje druge piste međunarodnog aerodroma "Narita" u Tokiju, jednog od najvećih u zemlji, u toku sljedeće nedelje, u susret državnom prazniku.

U Tokiju je juče potvrđeno 119 novih slučajeva zaraze virusom korona, nakon četiri uzastopna dana u kojima je taj broj prelazio 200. Od početka pandemije, u Japanu je virus korona potvrđen kod više od 23.000 ljudi, dok je skoro hiljadu njih umrlo od posljedica zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije