Svijet

Tramp osvojio Indijanu, Sanders za dlaku ispred Hilari Klinton.

Tramp osvojio Indijanu, Sanders za dlaku ispred Hilari Klinton.
Tramp osvojio Indijanu, Sanders za dlaku ispred Hilari Klinton.

INDIJANA - Donald Tramp pobijedio Teda Kruza na predizborima u Indijani, uprkos apokaliptičnim "predskazanjima" kojima je Kruz danima zasipao američku javnost. Za Trampa glasalo 54,3, a za Kruza 22,9 odsto republikanaca. Poslije trećine prebrojanih glasova, Berni Sanders za dlaku ispred Hilari Klinton.

Neizvjesnost je trajala kraće nego boks meč između Majka Tajsona i Majkla Spinksa, prije nego što je AP proglasio Donalda Trampa za pobjednika republikanskih predizbora u Indijani, čime su širom otvorena vrata za Trampov pohod na Bijelu kuću.

Indijana je, suštinski, bila posljednja šansa za Kruza da preokrene negativne trendove i uz pomoć malo političke magije pretekne Trampa u trci za republikanskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Americi.

To se, ipak, nije dogodilo, pa je Trampu, sada, otvoren put ka republikanskoj nominaciji.

"Zemlja zavisi od Indijane... Ukoliko Indijana ne učini neštom cijela država mogla bi skliznuti u politički ambis", bila je glavna Kruzova poruka pred predizbore.

Rezultat iz Indijane garantuje Trampu prilično lak put ka 1.237 delegata, koliko mu je potrebno kako bi obezbjedio titulu republikanskog kandidata na izborima.

Tramp je, odmah, pozvao protivkandidata da se povuče iz trke.

"Lažljivi Kruz stalno govori da može i mora da pobijedi u Indijani. Neka odustane od trke i prestane da razbacuje novac i vrijeme", napisao je Tramp na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije