Svijet

Trka Trampa i Hilari: Može da bude i neriješeno

Trka Trampa i Hilari: Može da bude i neriješeno
Trka Trampa i Hilari: Može da bude i neriješeno

Slika samog finiša predsjedničkih izbora u SAD je jasna – Hilari Klinton je u problemu, ali postoji i scenario po kojem bi rezultat bio neriješen.

Ključne države su Pensilvanija sa 20 elektora, Mičigen sa 16 i Viskonsin sa šest manje. Ukoliko Hilari izgubi bilo koju od njih, izbori su za nju gotovi.

Ipak, ona ima način da dođe do neriješenog rezultata (269 – 269) ukoliko izgubi Viskonsin, ali će onda morati da ostvari trijumf u Nju Hempširu.

U tom slučaju, stvar ide u ruke Kongresa, ali je i tu situacija prilično jasna – Republikanci će i dalje ostati u čvrstoj većini. 

Tri ključne države su u posljednjih šest izbora bile prilično odane demokratskim kandidatima, takvih je bilo 31, ali su ove u mnogome drugačije od ostalih. 

Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin su države sa pretežno stanovništvom bijele puti i radničke klase. A poslije pomalo iznenađujućih pobjeda na Floridi, te u Ohaju i Sjevernoj Karolini, čini se da bi Tramp mogao potpuno da porazi protivkandidatkinju. 

U Mičigenu je situacija veoma tijesna, sa manje od procenta razlike, Viskonsin je skoro u rukama Trampa, kao i Nju Hempšir. Što se tiče Pensilvanije, Klintonova računa da će ostati na dva odsto prednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije