Svijet

Turski "bajraktari" padaju u Karabahu, Jermenija ima novo oružje?

Turski "bajraktari" padaju u Karabahu, Jermenija ima novo oružje?
Foto: Screenshot YouTube | Turski "bajraktari" padaju u Karabahu, Jermenija ima novo oružje?

U ponedjeljak su, u borbenoj zoni u Nagorno-Karabahu, snage PVO Odbrambene vojske Arcaha uništile pet neprijateljskih bespilotnih letjelica.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha objavilo je snimke s olupinama taktičke borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 (vrijedne više od pet miliona dolara), oborene na nebu iznad Karabaha.

Stručnjaci pojašnjavaju da video prikazuje kanadski optoelektronski sistem Wescam CMH15D koji se koristi u Bajraktaru, kao i motor izraelskog izviđačkog i udarnog drona IAI Harop.

Ovo je prva dokumentovana potvrda uništavanja turskih borbenih dronova od strane jermenskih sistema PVO od početka eskalacije sukoba.

Treba napomenuti da su upravo "Bajraktari" postali noćna mora ovog rata, svojim visoko preciznim raketama uništili su veliki broj vojne opreme i žive sile vojske Nagorno-Karabaha.

Među vojnim dopisnicima i stručnjacima na internetu raspravlja se o glasinama da su ti dronovi počeli da se obaraju nakon pojave novog oružja u regionu, koje je isporučila neimenovana zemlja.

Prije dva dana predsjednik Turske Redžep Erdoan optužio je Minsku grupu OEBS-a da navodno pruža Jermeniji aktivnu vojnu pomoć.

"Šta kažu da podržavamo našu azerbejdžansku braću? Šta kaže Minska trojka - SAD, Rusija, Francuska? Oni podržavaju Jermeniju", rekao je turski predsjednik obraćajući se poslanicima vladajuće stranke u Ankari.

"Oni pružaju Jermeniji sve vrste podrške u obliku oružja", naglasio je on.

(Pravda.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije