Svijet

Pratite nas na Google news

U Lombardiji 400 tužbi zbog smrti od kovida

U Lombardiji 400 tužbi zbog smrti od kovida
Foto: Tanjug/AP | U Lombardiji 400 tužbi zbog smrti od kovida
Tanjug

RIM - Oko 400 tužbi podnijeli su advokati članova porodica žrtava kovida-19 u prvom talasu pandemije, u italijanskog regiji Lombardija, piše agencija Dire.

Tužbe su podnesene protiv pojedinaca ljekara jer nisu na vrijeme prepoznali o kojoj bolesti se radi, jer je dijagnoza upostavljena kasno ili zato što po mišljenju tužitelja nisu liječili pacijente na odgovarajući način.

Neki pak tuže bolnice jer nisu imale odgovarajuću opremu ili lijekove, a dio traži odštetu jer bolnice na vrhuncu pandemije nisu imale slobodan bolnički krevet i slično.

U regiji Lombardija osnovano je i udruženje advokata i hirurga (AMLA) koje treba da pomogne oštećenima da ostvare svoje zahteve.

Po misljenju advokata Dzuzepe Badolata, koji radi na takvim tuzbama u milanskoj advokatskoj kancelariji, nedostaje osnova za tužbe protiv pojedinaca ili bolnica, jer "na početku pandemije bila je vanredna situacija i prošlo je vrijeme prije nego što smo shvatili šta nam se dešava i kako treba da se organizujemo".

U Italiji je od posledica zaraze kovidom-19 umrlo je 36.600 osoba, a samo u regiji Lombardija, koja je bila epicentar zaraze, skoro 17.000.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije