Svijet

Vakcinisana sa šest doza lijeka, medicinaru pozlilo

Vakcinisana sa šest doza lijeka, medicinaru pozlilo
Foto: Pixabay/Ilustracija | Vakcinisana sa šest doza lijeka, medicinaru pozlilo

RIM - Jednoj 23-godišnjoj djevojci u Italiji greškom je prilikom vakcinacije ubrizgano šest, umjesto jedne doze lijeka "Fajzer", a poslije preventivnog boravka u bolnici puštena je kući, piše list "La Nacione".

Djevojka, koja je vakcinisana u gradu Masa Karara, u regiji Toskana, primijetila je "samo uzbunu" među osobljem, a onda joj je rečeno i šta se desilo.

Preventivno je smještena u bolnicu gdje joj je tokom posmatranja davan takipirin. Djevojka je imala glavobolju i nijedan drugi problem, a poslije 24 sata je otpuštena iz bolnice.

Muškarac koji je davao vakcinu ispraznio je cijelu flašicu lijeka, znači šest doza, a kada je shvatio šta je uradio, kako piše list, pozlilo mu je.

Riječ je o greški i rijetkom slučaju u dosadašnjoj praksi. List podsjeća da je nešto slično zabilježeno ranije u Njemačkoj, ali je tada data četvorostuka količina lijeka.

Proizvođač vakcine "Fajzer" je u fazi istraživanja, da bi utvrdili efekte eventualnog predoziranja, koristio samo četiri doze prilikom vakcinacije jedne osobe.

Vakcinaciju u Italiji provodi medicinsko osoblje, uključujući i završene studente medicine koji još nisu zaposleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije