Svijet

Pratite nas na Google news

Vojska Jermenije: Rat u Nagorno-Karabahu nije u potpunosti završen

Vojska Jermenije: Rat u Nagorno-Karabahu nije u potpunosti završen
Foto: Tanjug/AP | Vojska Jermenije: Rat u Nagorno-Karabahu nije u potpunosti završen
N.N.

Ministarstvo odbrane i Generalštab Oružanih snaga Jermenije saopštili su da rat u Nagorno-Karabahu nije u potpunosti završen, ali da će se oni ponašati u skladu sa odlukom rukovodstva zemlje.

"Još jednom smo dokazali da imamo nepobjedive vojnike, oficire i generale, koji su bez razmišljanja spremni da žrtvuju svoje živote radi zaštite naše svete otadžbine. Ali vrijeme je da se zaustavi krvoproliće. Politički lideri Jermenije, Rusije i Azerbejdžana su postigli sporazume sa čijim ste sadržajem već upoznati. Rat još nije završen, borbena dejstva u Nagorno-Karabahu se nastavljaju. Ipak, mi podržavamo i obavezni smo da izvršavamo odluke vojno-političkog rukovodstva naše zemlje, koje su donijete na osnovu sveobuhvatne analize situacije", navodi se u saopštenju.

Oglasio se i jermenski premijer Nikol Pašinjan, koji je rekao da je Jerevan na vrijeme donio odluku da se zaustavi u sukobu, jer bi u suprotnom stanje Jermenije bilo mnogo gore.

"Ja sam odgovoran za tu situaciju. To je veliki neuspjeh za nas, velika katastrofa, velika tuga za izgubljenim životima, ali vjerujem da Jermenija i Nagorno-Karabah moraju da žive, moraju da jačaju, moraju preispitati prethodnu percepciju raznih pitanja. Znam da druga rješenja ranije jednostavno nisu bila moguća. Da dokument nije sada potpisan, situacija bi bila još gora. Treba imati u vidu da smo pali, ali nismo skliznuli u propast. Na vrijeme smo donijeli odluku da se zaustavimo, u suprotnom bi naše stanje bilo mnogo gore. Treba naučiti lekcije, to može pomoći budućem razvoju naše zemlje“, rekao je Pašinjan za televiziju "Rusija 1".

U ponedjeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmjene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije