Svijet

Pratite nas na Google news

Zbog korone u Južnoj Africi ponovo zabrana prodaje alkohola

Zbog korone u Južnoj Africi ponovo zabrana prodaje alkohola
Foto: pixabay.com | Zbog korone u Južnoj Africi ponovo zabrana prodaje alkohola
Tanjug

U njameri da spriječe širenje zaraze virusom korona, vlasti u Južnoj Africi su restriktivne mjere, a među njima je nova zabrana prodaje alkoholnih pića.

U istu svrhu uveden je policijski čas, koji će važiti tokom noći, obavezno je nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, a vanredno stanje uvedeno zbog kovida-19 biće produženo do 15. avgusta, navodi BBC.

Do nove zabrane prodaje alkoholnih pića dolazi tek nekoliko nedjelja pošto je istekla prethodna, uvedena na rok od tri mjeseca, a cilj je da se smanji broj tuča između ljudi u pijanom stanju i slučajeva nasilja u porodici, kao i da se suzbije opijanje tokom vikenda, što je pojava koja je uzela maha širom zemlje.

Po riječima južnoafričkog predsjednika Sajrila Ramafose, zabrana prodaje alkohola trebalo bi da rastereti nacionalni zdravstveni sistem tokom pandemije virusa korona, kojim je u Južnoj Africi do sada zaraženo više od četvrt miliona ljudi.

Broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih pandemijom premašio je 4.000, ali bi, prema projekcijama vlade, ukupan crni bilans u toj zemlji do kraja godine mogao dostići 50.000.

Kako podsjeća BBC, Južnoj Africi je pandemijom najteže pogođena zemlja na tlu Afrike, a ove nedjelje je zabilježila rekordan dnevni porast broja slučajeva, od kojih je oko polovine poticalo iz provincije Gauteng, novog epicentra zaraze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije