Život

Pratite nas na Google news

U Kini uskoro niče novi grad za eru poslije korone

U Kini uskoro niče novi grad za eru poslije korone
Foto: Pixabay | U Kini uskoro niče novi grad za eru poslije korone
Tanjug

PEKING - Jednom arhitektonskom studiju iz Barselone kineske vlasti povjerile su projektovanje potpuno novog grada koji će, u doba poslije kovid-19, svojim stanovnicima pružati sve pogodnosti za život u slučaju novih pandemija.

Grad, nazvan Sjongan, nalaziće se u blizini Pekinga a, između ostalog, odlikovaće se stambenim blokovima izgrađenim od drveta, malim poljoprivrednim gazdinstvima na krovovima zgrada i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Kako navodi Rojters, stanovi će imati velike balkone, a u slučaju uvođenja ograničenja kretanja zbog eventualnih pandemija, stanari će imati dovoljno prostora za obavljanje svakodnevnih radnih obaveza od kuće.

Zahvaljujući instaliranim zajedničkim 3D štampačima, neke od resursa potrebnih za život stanovnici ovog grada budućnosti će sami moći da proizvode.

Namjera arhitekata je da grad predstavlja novi standard koji će, u eri poslije kovid-19, moći da se primjenjuje i drugdje u svijetu, a u njegovoj promociji učestvuje i kineski predsjednik Si Ðinping.

Glavni arhitekta Vinsente Gvaljar ističe da se predloženim rješenjem stvara novi život u gradskim sredinama koji će biti zasnovan na cirkularnoj bioekonomiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije