Život

Velike ljubavi kroz istoriju: Džoni Keš i Džun Karter, od burnog života do neizmjerne ljubavi

Velike ljubavi kroz istoriju: Džoni Keš i Džun Karter, od burnog života do neizmjerne ljubavi
Foto: Ilustracija | Velike ljubavi kroz istoriju: Džoni Keš i Džun Karter, od burnog života do neizmjerne ljubavi
N.N.

Identitet Džonija Keša nije se mnogo razlikovao od bilo koje druge rok zvijezde 20. vijeka, a njegov život su obilježili seks, droga i alkohol. Bio je pjevač kantri muzike na stalnom prelazu u rokenrol, blizak prijatelj Elvisa Prislija i žrtva narkomanije. U životu je, po sopstvenom priznanju, volio samo jednu ženu, koja je bila njegova druga supruga.

Džun Karter bila je članica grupe "Carter Family", koju su pored nje činile njena majka i dvije sestre, Anita i Helen.

Ona i Džoni Keš su se upoznali početkom šezdesetih godina na zajedničkoj turneji, dok je pjevač još bio u braku sa suprugom Vivijan.

Ljubav između Džonija i Džun u početku je bila platonska, a on je nekoliko puta prosio. Ona je konačno pristala i postala njegova žena 1968. godine, poslije velikih napora koje je uložila da ga iščupa iz haosa narkomanije.

Slučajno su se susreli prije njegovog prvog izlaska na scenu, sudarili su se u prolazu i njena haljina se zakačila za njegovu gitaru. Kada ju je voditelj pozvao da izađe na scenu, ona je povikala kako ne može jer ju je Džoni Keš prikovao svojom gitarom, iscijepala je komad tkanine i izjurila na scenu. Ovaj simpatični "incident" bio mu je dovoljan da se zainteresuje za lijepu i šarmantnu Džun. Džun je bila harizmatična, puna samopouzdanja i vladala je scenom jer je na njoj bila od djetinjstva nastupajući sa porodicom.

Na drugoj strani, loš odnos sa suprugom sa kojom je imao troje djece izazivao je u Džoniju tugu, nezadovoljstvo i depresiju. Privatni problemi, loš odnos sa ocem i demoni koji su ga mučili doveli su do toga da počne da se drogira. Konzumirao je različite droge, pretjerivao sa alkoholom i kretao se putem samouništenja. Sve to vrijeme osjećao je jaku platonsku vezu sa Džun i ona mu je bila jedina podrška u tim teškim vremenima.

Njegovi problemi sa drogom i alkoholom, burna narav koju je imao, ali i prisan odnos sa Džun doveli su ga do razvoda od prve žene. Tih godina bio je veoma destruktivan, imao je i problema sa zakonom, a glas mu je sve više slabio zbog amfetamina. U jednom trenutku odlučio je da prekine da se drogira i u odvikavanju mu je pomagala Džun i njena porodica.

U tom periodu više puta je prosio Džun, ali je ona odbijala da se uda za njega dok svoj život ne dovede u red. Nakon odvikavanja prvi sljedeći nastup bio je sa Karterima i tada je ponovo zaprosio Džun i to na koncertu pred publikom i ona je pristala. To je bio kraj šezdesetih. Godinu dana kasnije su se vjenčali. Tada su krenule bolje godine za njega kako privatno, tako i za njegovu karijeru. Dobio je sina sa Džun i to dijete ih je oboje veoma usrećilo. Džoni je bio bolešljiv i imao je nekoliko nezgoda koje su ga lako mogle koštati života.

Krajem osamdesetih imao je jaku upalu pluća prilikom koje su mu ugrađena i dva bajpasa. Plašio se da pije lijekove protiv bolova kako se ne bi ponovo vratio na stari put. Njegovi nastupi su bili veoma rijetki, a svoje slobodno vrijeme je provodio sa Džun i prijateljima.

Devedesetih je otkrio da boluje od rijetkog oblika Parkinsonove bolesti, a posljednji veliki koncert je održao 1999. godine. Na koncertu mu se pridružio veliki broj poznatih kolega.

Džun Karter-Keš umrla je u julu 2003. od komplikacija poslije operacije srca. Dva mjeseca nakon što je preminula, Keš je napisao sljedeće:

"Da, volim Džun Karter. Volim je. Volim je i ona voli mene. Ali ona je sada postala anđeo, a ja to nisam. Ona je anđeo, a ja nisam."

Na svom posljednjem javnom nastupu, prije nego što će izvesti svoju poznatu numeru "Ring of fire", izjavio je:

"Duh moje supruge Džun Karter zasjenjuje i prekriva me večeras, njenom ljubavlju prema meni i mojom ljubavlju prema njoj. Mi smo povezani negdje između raja i zemlje. Ona je sišla nakratko iz raja, da me posjeti i da mi večeras pruži snagu i da me inspiriše, kao što je oduvijek to radila."

Poslije borbe sa nekoliko upala pluća, Parkinsonovom bolesti i dijabetesom, četiri mjeseca poslije smrti voljene supruge umro je i Džoni Keš. Ljudi iz njihovog okruženja su svjedočili da je njihova ljubav zaista bila posebna i veoma jaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije