Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Rusi registrovali vakcinu protiv virusa korona za životinje

Rusi registrovali vakcinu protiv virusa korona za životinje
Foto: Image by Alexandra_Koch from Pixabay | Rusi registrovali vakcinu protiv virusa korona za životinje
N.N.

Dok je borba za vakcinama protiv Kovid-19 za ljude prisutna širom svijeta, Rusija je prva u svijetu registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona za životinje, prenijela je u srijedu državna medijska agencija TASS.

Vakcina nosi ime Carnivak-Cov, rekao je TASS pozivajući se na Konstantina Savenkova, zamjenika šefa ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor.), prenosi CNN.

"Carnivak-Cov, sorbatno inaktivirano vakcina protiv zaraze virusom korona za mesoždere, koje je razvio Federalni centar za zdravlje životinja Rosselkhoznadzora, registrovano je u Rusiji. Do sada je to prvi i jedini proizvod na svijetu za prevenciju Kovid-19 kod životinja", Rekao je Savenkov u srijedu.

Prema izvještaju TASS, vakcina će vjerovatno krenuti u masovnu proizvodnju već u aprilu.

Klinička ispitivanja Carnivak-Cova započela su prošlog oktobra, rekao je Savenkov. U istraživanju su učestvovali psi, mačke, lisice, arktičke lisice, minkovi i druge životinje.

Savenkov je rekao da su sve vakcinisane životinje razvile antitijela i da je ishod istraživanja dao Rusiji "osnova za zaključak da je vakcina sigurna i ima snažno imunogeno djelovanje".

Izvještaj kaže, citirajući Savenkova, da se za učinak vakcine "procjenjuje da će trajati ne manje od šest mjeseci".

"Prema ruskim naučnici, upotreba vakcina može spriječiti daljnje mutacije virusa", rekao je funkcioner, dodajući kako više kompanija iz Grčke, Poljske i Austrije planira kupiti vakcinu.

Savenkov je dodao da su neke kompanije iz SAD-a, Kanade i Singapura takođe "“pokazale interes".

U maju prošle godine Danska je izbacila 17 miliona minkova zbog zabrinutosti da životinje šire mutirani oblik virusa korona.

Novi izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije takođe kaže da se Kovid-19 vjerovatno proširio na ljude putem životinje.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije