Analize

BiH i Srbija bi mogle najbrže isplivati iz krize nakon pandemije

BiH i Srbija bi mogle najbrže isplivati iz krize nakon pandemije
Foto: Ilustracija | BiH i Srbija bi mogle najbrže isplivati iz krize nakon pandemije

BANJALUKA - BiH bi uz Srbiju i Sjevernu Makedoniju trebalo mnogo brže da ispliva iz krize izazvane pandemijom virusa korona u odnosu na ostale zemlje regiona čija ekonomija u velikoj mjeri zavisi od ljetne turističke sezone, koja je neizvjesna.

Svjetske finansijske institucije za BiH u ovoj godini prognoziraju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 do pet odsto, što je, u poređenju sa regionom zlatna sredina.

Prema podacima Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije BiH ove godine očekuje pad ekonomske aktivnosti od pet odsto, što je svrstava u isti rang sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Najbolje pozicionirana u regionu je Srbija sa padom BDP-a od četiri odsto, dok će prema procjenama analitičara iz Beča najviše stradati zemlje koje u najvećoj mjeri zavise od turizma poput Crne Gore koju očekuje pad BDP-a od osam odsto, te Hrvatske koju je sa padom od 11 odsto najlošije rangirana u regionu.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže za "Glas Srpske" da imajući u vidu činjenicu da su turističke aktivnosti obustavljene, a predstojeća sezona neizvjesna, ne čudi podatak da će najveće posljedice trpjeti oni koji žive od turizma.

"Procijenjeni pad BDP-a za BiH, koji se kreće od 3,5 do pet odsto, iz ove perspektive je dosta realan. Oporavak će zavisiti kako od epidemiološke situacije, tako i od toga koliko će naša privreda i naše vlasti uspjeti da rade na sanaciji i donošenju mjera za oporavak", rekao je Grabovac.

Pojasnio je da je nemoguće očekivati brz oporavak, a jedan od razloga je strah potrošača od budućnosti i samim tim uzdržavanje od potrošnje, što je ogroman problem za pokretanje privredne aktivnosti.

"Građani ne znaju šta ih očekuje zbog čega svoje investicije i kupovinu svode na minimum. Osim toga, iako su kafići otvoreni, slaba je posjećenost jer i dalje postoji strah od bolesti. Treći momenat u svemu ovome jeste promjena navika. Svjedoci smo da građani odlaze u svoje vikendice, obrađuju zemlju, tako da je promjena navika očigledna, jer je većina ranije svakodnevno odlazila u ugostiteljske objekte. Sve to ne govori u prilog brzom vraćanju u predkrizno stanje", istakao je Grabovac.

Da će povratak u normalne tokove zavisiti od mnogo faktora saglasni su i predstavnici privrede.

"Očekujemo da će se Srpska iz ove krize izvući brže od ostalih, imajući u vidu činjenicu da je turizam činio svega 1,5 odsto domaćeg BDP-a", rekao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Dodao je da se oporavak domaće privrede i ekonomije ne može posmatrati izolovano, jer će to u velikoj mjeri zavisiti od oporavka zemalja koje su nama veoma važne po spoljnotrgovinskoj razmjeni, od Srbije, Italije do Njemačke.

"Mjere koje kreira Vlada RS neće dati očekivane rezultate ukoliko ne bude oporavka ekonomija koje su nama strateški bitne u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Vjerujem da će EU kreirati adekvatne mjere i uspjeti da oživi potrošnju na svom tržištu, te da će se to pozitivno odraziti i na našu ekonomiju. Kada prve narudžbe stignu iz tih zemalja, to će biti ohrabrujući znak", poručio je Račić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije